Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
 Nauki biologiczne Kamila Liman – Wykorzystanie biologii syntetycznej do konstrukcji szczepu drożdży Yarrowia lipolytica w kierunku wydajnej produkcji likopenu Katarzyna Krajewska – Rola układu molekularnego IncRNA MEG3-miR19a-BMP4 w biologii komórek tkankikostnej Klaudia Bukowiec – Badanie wpływu poziomu nadtlenienia hodowli na proces biosyntezy lipidów przez drożdże Yarrowia lipolytica Technologia żywności i żywienia  Kamil Haładyn – Powłoki polisacharydowe jako czynnik kształtujący (...)
https://upwr.edu.pl/studia/studencka-aktywnosc/studenckie-projekty-badawcze/mlode-umysly-young-minds-project/zwyciezcy-i-edycji2
Badania prof. Alicji Kucharskiej z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr i jej interdyscyplinarnego zespołu dowodzą, że oczyszczone ekstrakty z owoców czarnej borówki, aronii oraz jagody kamczackiej przyjmowane doustnie pomagają w zmniejszeniu objawów zespołu suchego oka i starczowzroczności, która dotyka już 1,3 miliarda ludzi na świecie.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/borowka--aronia-i-jagoda-poprawiaja-ostrosc-wzroku-i-nawilazaja-spojowki-4394.html
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-sokol-letowska--rosliny-sa-nieprzewidywalne-4317.html
Kacper Kowalski, student weterynarii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, poza studiami odnosi znaczące sukcesy w żeglarstwie. Mimo że sportem zainteresował się dopiero w wieku szesnastu lat, pomijając tradycyjne klasy przygotowawcze, szybko wypracował sobie miejsce w czołówce polskiego żeglarstwa regatowego.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/student-upwr-podbija-zeglarska-ekstraklase-4459.html
w sprawie powołania Rektorskiej komisji nadzwyczajnej do spraw kształcenia w czasie obowiązywania stanu zagrożenia epidemicznego w związku z zakażeniami wirusem SARS-CoV-2.
https://bip.upwr.edu.pl/akty-prawne/zarzadzenia/zarzadzenia-rektora/2020-rok/zarzadzenie-nr-902020-rektora-uniwersytetu-przyrodniczego-we-wroclawiu-z-dnia-17-marca-2020-91.html
Ewa Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, wraz z zespołem zdobyła tytuł studenta-wynalazcy i będzie reprezentować Polskę podczas Międzynarodowej Wystawy Wynalazków w Genewie. Joanna Kozłowska, zeszłoroczna laureatka, zdobyła wyróżnienie.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/tytul_studenta_wynalazcy_ponownie_na_upwr-207.html
Wybraliśmy najlepszy chleb, najpiękniejszy kapelusz i najładniejsze zakładki do książek. Jarmark Pawłowicki, kończący Dni Przyrodników, pełen był atrakcji, a że i pogoda dopisała, więc humory też były świetne.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jarmark_pelen_slonca_i_atrakcji_dni_przyrodnikow_2016-790.html
W XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Student-Wynalazca główną nagrodę zdobyli Mateusz Łużny i Dagmara Kaczanowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (wraz z opiekunami naukowymi).
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/student-wynalazca-kolejna-nagroda-dla-upwr-3472.html
elektorzy w kadencji 2020-2024
https://bip.upwr.edu.pl/uniwersytet/uczelniana-komisja-wyborcza/komunikaty-uczelnianej-komisji-wyborczej/kadencja-2019-2023/komunikat-nr-42020-uczelnianej-komisji-wyborczej-11.html
Konkurs Akademia Dobrego Piwa 2023 to piąta edycja ADP. Pierwsza odbyła się w 2017 roku, krótko po uruchomieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pierwszych w Polsce podyplomowych studiów z zakresu piwowarstwa. W czasie rekrutacji miejsca skończyły się po tygodniu. Ten sukces sprawił, że Akademia – konkurs dla piwowarów – była kolejnym krokiem w promocji dobrych praktyk.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/akademia-dobrego-piwa-2023-wybrano-najlepszych-4090.html

Rezultaty: 21 - 30 z 4 podstron