Lp. | Temat | Godz. |
1. | Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności | 10 |
2. | Etap produkcji pierwotnej. Higieniczno-sanitarne wymagania w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego oraz ryb. Zdrowie zwierząt, bezpieczeństwo pasz i żywienia zwierząt oraz ochrona środowiska. | 25 |
3. | Dobrostan zwierząt w chowie i hodowli z uwzględnieniem transportu zwierząt rzeźnych. | 10 |
4. | Wymagania sanitarno-techniczne dla rzeźni i zakładów produkujących i przechowujących żywność zwierzęcego pochodzenia oraz innych zakładów przemysłu spożywczego. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów. | 25 |
5. | Urzędowa kontrola w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Zasady badania zwierząt rzeźnych i mięsa. | 25 |
6. | Podstawy technologii żywności zwierzęcego pochodzenia. Przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. | 35 |
7. | Kontrola urzędowa żywności w produkcji i obrocie. Metodologia i procedury sprawdzania zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. | 25 |
8. | Analiza zagrożeń i analiza ryzyka w łańcuchu żywnościowym. Zanieczyszenia w żywności i substancje niepożądane w paszach. Choroby odzwierzęce powodujace zatrucia i zakażenia pokarmowe, przenoszone droga pokarmową. Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałosci w zywnosci. Analiza ryzyka w urzedowej kontroli żywności i ochronie zdrowia publicznego. Programy krajowe i regionalne realizowane w ramach zarzadzania ryzykiem. | 40 |
9. | Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych. | 20 |
10. | Zasady monitoringu żywności i pasz oraz jego znaczenie w systemie zapewnienia bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym. System RASFF i identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym. | 17 |
11. | Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością żywności /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu. | 40 |
12. | Znakowanie żywności, w tym oznakowanie datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia. Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością. Dodatki do żywności. | 10 |
13. | Zasady postępowania administracyjnego w powiązaniu z procesem wydawania decyzji administracyjnych w odniesieniu do warunków i żywności nie spełniających określonych wymagań. Odpowiedzialność za szkodę, przepisy karne i kary pieniężne. | 30 |
14. | Systemy informatyczne i inne elektroniczne systemy dokumentowania oraz sprawozdawczości (np. CELAB) | 10 |
15. |
Zajęcia studyjne w zakładach/jednostkach: - graniczny punkt kontroli weterynaryjnej - zakład uboju i przetwórstwa (m. czerwone) - zakład uboju drobiu i przetwórstwa mięsa drobiowego - zakład przetwórstwa ryb lub skup/przetwórstwo dziczyzny - zakład mleczarski lub produkcja powiązana |
28* |
16. | Staż w zakresie badania zwierząt rzeźnych i mięsa – szkolenie indywidualne (nie wchodzi w zakres godzin Studium, wynika z katalogu umiejętności) | 16** |
RAZEM | 350 |