Procedure bioasekuracyjne w Zakładzie Mikrobiologii
1. Pomieszczenia w Zakładzie Mikrobiologii, które są krytyczne z punktu widzenia bioasekuracji:
Lp. |
Nr pomieszczenia |
Nazwa pomieszczenia |
1 |
102 |
Pracownia hodowli komórkowych |
2 |
107 |
Pracownia serologiczna |
3 |
111 |
Pracownia bakteriologiczna |
4 |
113 |
Pracownia wirusologiczna |
5 |
114 |
Pożywkarnia/zmywarnia/ pomieszczenie z autoklawami do utylizacji odpadów |
2. Procedura dezynfekcji pomieszczeń laboratoryjnych w Zakładzie Mikrobiologii
Wszystkie pomieszczenia, w których prowadzone są prace z materiałem zakaźnym (próbki wirusologiczne, próbki bakteriologiczne) podlegają następującym zasadom dezynfekcji:
- Wszystkie powierzchnie robocze (blaty robocze, komory laminarne) są wstępnie dezynfekowane z wykorzystaniem 70% roztworu etanolu, zarówno w trakcie pracy jak i po jej zakończeniu,
- Po zakończeniu prac laboratoryjnych pomieszczenia są naświetlane promieniami UV przez okres min. 60 minut.
Procedura utylizacji odpadów w Zakładzie Mikrobiologii
Wszystkie odpady powstające podczas wykonywania prac laboratoryjnych, jak również podczas prowadzenia zajęć dydaktycznych, usuwane są do specjalnie przygotowanych i odpowiednio oznaczonych (oznaczenie „Biohazard”) pojemników na śmieci wyposażonych w czerwone worki (świadczące o obecności materiału zakaźnego). Odpadki zebrane w tych pojemnikach poddawane są procedurze utylizacji poprzez autoklawowania na terenie Zakładu Mikrobiologii
Procedura postępowania w sytuacjach krytycznych
W przypadku wystąpienia sytuacji krytycznej, w wyniku której dojdzie do uwolnienia czynnika zakaźnego, pracownik laboratoryjny zobligowany jest do przerwania (w sposób bezpieczny) wykonywanych prac.
Jeśli czynnik etiologiczny dostał się na powierzchnię ciała pracownika, np. na dłonie nie osłonięte rękawiczkami, należy umyć ręce z wykorzystaniem produktów higienicznych o charakterze antybakteryjnym. Jeśli patogen dostał się do oczu lub ust pracownika należy przemyć je pod bieżącą wodą i skontaktować z lekarzem w celu podjęcia dalszych kroków.
Jeśli czynnik zakaźny wydostał się z pękniętego naczynia hodowlanego bądź probówki i doszło do zanieczyszczenia powierzchni roboczej należy dokonać dezynfekcji skażonych powierzchni z wykorzystaniem 70% r-ru etanolu, zdezynfekować dłonie z użyciem produktów higienicznych o charakterze antybakteryjnym, a następnie opuścić pomieszczenie i poddać je naświetlaniu lampami UV przez 60 minut.